titel

 

Waarom?

In veel kennels wordt er een wacht- of reservatielijst aangelegd voor een verwacht nestje. Wij doen dat niet en hier willen we even uitleggen waarom.

Op voorhand weet niemand hoeveel pups er zullen geboren worden. Evenmin welk geslacht de puppies zullen hebben en bij sommige nesten ook niet welke kleur. Er zouden dus minstens twee en soms vier of zes lijsten moeten opgesteld worden. Hoeveel kandidaten moeten er dan op elke lijst staan?

Veronderstel dan dat die lijsten toch gemaakt worden, dan moet je na de geboorte al onmiddellijk mensen teleurstellen, omdat de gewenste pup er niet bij is, terwijl er meer andere pups (geslacht - kleur) geboren zijn, waarvoor we de lijst te beperkt gehouden hebben.
Voorbeeld: We verwachten een nestje met zwartwitte- en blue-merlepups. Voor elke kleur maken we twee lijstjes (Reu - Teef) Op elke lijst laten we drie kandidaten toe. Dat zijn er twaalf, maar zoveel pups zijn er nooit in één worp.
Als de pups geboren worden blijken er vier zwartwitte teefjes bij te zijn, één zwartwit reutje en twee bleu-merle reutjes. Duidelijk hebben we één kandidaat zwartwit teefje geweigerd en moeten we andere mensen teleurstellen.

Toen we nog lijsten opmaakten, begonnen we dan na de geboorte, de kandidaten op te bellen, uiteraard in volgorde van hun plaatsing op de lijst. Als we die personen ook konden bereiken, wat niet altijd het geval was, kregen we volgende antwoorden:

Tot slot nog dit: De laatste twee jaren hebben we zoveel tegenslag gehad, dat we beseffen dat we pas kunnen "juichen" als de bevalling voorbij en goed geslaagd is.

En zo kunnen we nog verder gaan. Het kwam tenslotte neer op een stresserende bezigheid, die we, dank aan de opkomst van het internet, hebben kunnen veranderen.

Kandidaten schrijven zich in op de nieuwsbrief. Zodra de pups geboren zijn wordt een nieuwsbrief verstuurd en kunnen de kandidaten telefoneren en een afspraak maken voor een kraambezoek en eventueel een keuze doen.

Terzelfdertijd komen alle puppies op de website te staan met de vermelding "vrij" of "besteld".

Duidelijkheid dus op alle vlakken: Kandidaten weten perfect wat nog beschikbaar is en wij krijgen alleen telefoontjes van mensen, die echt interesse hebben.

Hopelijk maakt dit duidelijk waarom wie deze werkwijze hanteren. We kregen nogal wat mailtjes van mensen, die dit niet begrepen.

bottom