titel

 

Veelgestelde vragen (FAQ's)

Wij krijgen héél veel vragen, die eigenlijk niet specifiek zijn voor de Border Collie. Heel veel vragen zijn ook niet met "ja" of "neen" te beantwoorden, omdat zoveel afhangt van de bloedlijnen en vooral van de opvoeding. Omdat die vragen telkens weer gesteld worden, hier een poging om er enkele te beantwoorden. Lees ook even de bladzijde over het ras.

Kunnen we de kennel bezoeken?
Buiten de periode dat er pups zijn kunnen we geen bezoek ontvangen.
Daarvoor hebben we echt de tijd niet. Het huishouden, de tuin, de hondenschool, de rusthuisbezoeken met Shijyaa en last but not least de verzorging van onze honden zouden daaronder lijden.
Als er pups zijn kan er op kraambezoek gekomen worden (afspraak na het ontvangen van de nieuwsbrief met het geboortebericht) en kunnen de nieuwe baasjes elke week op bezoek komen.

Zijn Border Collies kindvriendelijk?
Of een hond kindvriendelijk is, hangt van veel factoren af. Hun afkomst, de opvoeding, de omgeving waarin ze terecht komen...

Veel Border Collies, die wij kennen zijn heel kindvriendelijk, maar er zijn ook uitzonderingen. Heel belangrijk is ook: zijn de kinderen hondvriendelijk?

Kan een Border collie bij full-timewerkende baasjes?
Dat kan voor een volwassen Border, die als pup getraind werd om lang alleen te zijn. Een pup, die 8 uur (of meer) alleen moet blijven geeft sowieso opvoedingsproblemen. Toch maar even ernstig nadenken. Misschien willen familie of vrienden wel oppasgezin zijn? Hou ook rekening met eventuele geluidsoverlast voor de buren!

Kan een Border op een appartement?
Ja, als hij maar regelmatig de kans krijgt om zich als gezonde hond uit te leven. Sterker nog: beter een Border op een appartement, met veel aandacht van de baasjes, dan een Border in een grote tuin, die daar alleen is.

Border Collie als huishond?
Vast en zeker! Natuurlijk bedoelen we hier niet als "tochthond" of levend "speeltje". Belangrijk is weer voldoende aandacht en "uitdagingen" om zijn legendarisch leervermogen aan 't werk te zetten. Een combinatie van huishond en sport (obedience, agility, doggydance, canicross, flyball, schapendrijven...) is wel ideaal, maar niet noodzakelijk. Wandelen en spelen, knuffelen en aaien, wordt door een Border ook erg gesmaakt!

Kan een Border Collie los lopen in het bos (of op ander plaatsen)?
Dat hangt volledig af van de opvoeding, die een pup krijgt en geldt voor alle rassen. Als de hond geleerd heeft om te komen als hij geroepen wordt is dat geen probleem.

Zwemt een Border Collie graag?
De ene Border wel, de andere niet, maar dat hangt waarschijnlijk samen met de opvoeding. Een pup die al vroeg (aangenaam) kennis maakt met water zal
ook later graag zwemmen. Een pup die een slechte ervaring meemaakt (bvb in het water gegooid wordt) zal later niet zwemmen.

Is een Border Collie een interieur-vernieler?
Niet meer dan een ander ras, maar puppies proberen nu eenmaal alles uit met hun tandjes. Zolang er toezicht is, kan elke poging tot vernielen door afleiding (geven van kauwbeen bvb) opgevangen worden. Eens de pup een tijdje alleen moet zijn is een bench (binnenhuiskennel) een goede oplossing. Het verblijf in de bench moet wel op een positieve manier aangeleerd worden. (zie ook 't HOS) Het verblijf in de bench mag ook niet te lang zijn, zodat de hond niet verplicht wordt om zijn behoefte in de bench te doen, want dat kan dan een vervelende gewoonte worden.

Hoeveel kost een Border Collie?
De prijs is natuurlijk afhankelijk van veel factoren. Kwaliteit is nu eenmaal duurder.
Een kwaliteitpup met officiële stamboom kost rond de 1000€. Wij proberen daar net onder te blijven, ondanks de steeds hogere (en duurdere) eisen die de KMSH stelt.

 

bottom